آبکاری شیرآلات ، انواع و مقایسه آن‌ها

آبکاری شیرآلات

ما در این مقاله شما را با انواع آبکاری شیرآلات آشنا خواهیم کرد، و آن‌ها را با هم مقایسه می‌کنیم. در گذشته آبکاری شیرآلات چندان مورد توجه قرار نمی‌گرفت و تمرکز اصلی فقط روی عملکرد شیرآلات بود. اما امروزه با لوکس تر شدن منازل و قرار گیری ظاهر در اولویت خانواده ها، آبکاری با کیفیت شیرآلات اولین پارامتر انتخاب مصرف کنندگان می باشد.

در ادامه شما را با روش های مختلف آبکاری آشنا می‌کنیم و آن‌ها را از لحاظ مقاومت بررسی می‌کنیم.

انواع آبکاری شیرآلات

اولین ماده ای که از آن برای آبکاری شیرآلات استفاده می‌شد، نیکل بود که قدت استفاده از آن، به حدود ۱۰۰ سال قبل بازمی‌گردد.

بعدها چون این فلز نرم بود و مقاومت خوبی نداشت، کم‌کم کنار گذاشته شد و جای خود را به فلز کروم داد. مقاومت کروم بیشتر از نیکل بود، بنابراین این فلز به‌عنوان آبکاری استاندارد و رایج شناخته شد و از اوایل دهه ۱۹۳۰، از این فلز به‌عنوان فلز آبکاری شیرآلات استفاده شد.

امروزه نیکل، به عنوان پوشش پایه همه آبکاری ها مورد استفاده قرار می گیرد و کروم و یا حتی پروسه PVD با پوشش اولیه نیکل، آبکاری می شوند.

آبکاری نیکل

فلز نیکل خاصیت صیقل‌پذیری، جوش‌پذیری و همچنین قابلیت انبساط و انقباض دارد و رنگ آن نقره‌ای (متمایل به زرد) است.

ایرادی که آبکاری نیکل دارد این است که در صورت خورده شدن، فلز زیرین آن پوسته‌پوسته می‌شود که برای جلوگیری از این مشکل، هنگام آبکاری، روکش نازکی از کروم را روی آن می‌کشند.

آبکاری کروم

آبکاری کروم

فلز کروم سخت و شکننده است و رنگ آن سفید نقره‌ای است. این فلز اولین بار در سال ۱۷۹۸ کشف شد و در مقابل نمک، گازها و مواد قلیایی مقاومت خوبی دارد.

پروسه آبکاری کروم به این صورت است که بعد از اینکه ۲۰ الی ۳۰ دقیقه تنه شیرآلات مورد نظر کامل در وان نیکل پوشش دهی شد. طی مراحل شستشو، تنه را داخل وان کروم نموده و طی یک آن را در وان آب کروم غرق می کنند. 

ترکیب پوشش نیکل و بعد از آن روکش کروم، استحکام بسیار بالایی پیدا می کند. و می تواند برای مصرف کنندگانی که می خواهد شیرآلات با دوامی داشته باشند، مناسب باشد.

آبکاری PVD

آبکاری PVD

این نوع از آبکاری با نام (PVD (Physical Vapor Deposition شناخته می‌شود.که در آن بخار حاصل از تصعید فلز تیتانیوم تحت شرایط خاص با ایجاد تغییرات مولکولی ، بر روی سطوح شیرآلات می نشیند.

پروسه پی وی دی به این صورت است که ابتدا باید تنه شیرآلات کاملا تمیز شده و هر گونه اثرات چربی، اثر انگشت و یا هر جرم دیگری برداشته شود. 

سپس زمانیکه مقدار کمی خلا ایجاد شد گازهای یونیزه با ایجاد تغییرات مولکولی سطوح قطعات را تمیز می کنند. در مرحله بعد با ایجاد کمان الکتریکی فلز تیتانیوم تصعید و بخارهای حاصله به سرعت یونیزه می شوند (شامل بار مثبت) و با شتاب به قسمت هایی از قطعات شیرآلات که دارای بار منفی هستند میروند وبر روی سطوح می نشینند. این لایه رنگی ایجاد شده (آبکاری)  به شدت با دوام و درخشان بوده و باعث درخشندگی و زیبایی شیرآلات می شود.

این نوع از آبکاری از مقاومت بالایی نسبت به سایش، خوردگی و تغییر رنگ برخوردار است.

آبکاری الکترو استاتیک

آبکاری الکترو استاتیک

این نوع از آبکاری با نام (EPD (Electrophoretic Deposition شناخته می‌شود. این نوع از رنگ ها به طوری کلی متشکل از ذرات و رزین خشک می باشد که با رنگ مورد نظر مشتری ترکیب می گردد. سپس با استفاده از تپانچه ی پاششی بر روی سطح قطعات مختلف پاشیده می شود. در این مرحله با توجه به اینکه رنگ مورد نظر حاوی بار الکترواستایک می باشند و از طرفی قطعه ی مورد نظر به ارت زمین وصل شده است ذرات رنگ به بدنه ی قطعه ی مورد نظر می چسبند با توجه به اینکه رنگ در این حالت هنوز تثیت نشده است در صورتی که آن را پاک کنید از بدنه ی قطعه ی مورد نظر پاک می گردد.

برای تثبیت رنگ و تکمیل فراید رنگ کاری قطعات در کوره ی پخت رنگ قرار می گیرند. تا تمام ترکیبات موجود در رنگ پودری بر روی قطعه ی مورد نظر تثبیت شده و رنگ مورد نظر را بر روی بدنه ی قطعه ایجاد شود. رنگ ایجاد شده رنگی یکدست و ضخیم است که مقاومتی بالا در برابر مواد شیمیایی داشته و در مقابل خراش و پوسته شدن عکس العمل بالایی از خود نشان می دهد. لازم به توضیح است که کوره های پخت رنگ پودری از نوع کوره های صنعتی مخصوصی می باشند که قطعات رنگ کاری شده را در دمای ۲۰۰ درجه ی سانتی گراد می پزند.

مقاومت رنگ های الکترواستاتیک، به ویژه رنگ سفید به دلیل سطح صیقلی که ایجاد می کند به شدت در برابر رسوب آب بالاست و برای مصرف کنندگانی که در منطقه ای سکونت دارند که از رسوب آب زیاد رنج می برند. گزینه مناسبی می باشد.

کدام نوع آبکاری را انتخاب کنیم؟

قبل از انتخاب نوع آبکاری باید به شرکتی که این نوع خدمات را ارایه می کند را بررسی کرد. چون همه پروسه های آبکاری از جمله نیکل و کروم، رنگ الکترواستاتیک و پی و دی می تواند کیفیت خوب و ماندگاری زیادی داشته باشد. اما نحوه ارایه آن بسیار مهم است.

در بازار رنگ های طلایی به دو روش PVD و الکتروفورتیک عرضه می شوند. که مقاومت روش PVD بسیار بالاتر از روش الکتروفورتیک می باشد.

در پروسه رنگ الکترو استاتیک، رنگ های سفید، مشکی، سبز، آبی، قرمز و … می تواند به عنوان خروجی کار انجام گیرد. اما اینکه کدام رنگ با توجه به شرایط اقلیمی، آب منطقه و دکوراسیون آشپزخانه شما می تواند مناسب باشد، نکته ای ست که نیاز به بررسی بیشتر دارد.

کلام آخر

اگر قصد دارید شیرآلات با آبکاری با کیفیت و با دوام تهیه کنید. می توانید با مراجعه به فروشگاه های مجاز و نمایندگی های شیرآلات کیمیا ضمن گرفتن مشاوره درست، بهترین نوع آبکاری را متناسب با شرایط اقلیمی و بودجه ای شما انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.